Zdrowe nawyki na wiosnę z Almette i Davidem Gaboriaud

 Wiosna to pora roku, która kojarzy nam się przede wszystkim z zielenią, świeżością, nowością oraz motywacją. Tak, tak to wiosna to czas, w którym budzimy się po zimowym śnie i chcemy coś zmienić w swoim życiu. Przeważnie zaczynamy od naszego talerza. Staramy się, aby nasze potrawy były zdrowe i smaczne, chcemy jeść więcej warzyw i owoców, a przede wszystkim chcemy mieć więcej energii i więcej czasu na korzystanie z pierwszych promieni słonecznych. 
Chcemy, ale jak wprowadzić nasze plany w życie? Przede wszystkim trzeba zaczął - każda droga zaczyna się od pierwszego kroku, aby osiągnąć sukces trzeba przede wszystkim zacząć działać. Następnie trzeba tylko zaplanować przyszłe cele, podzielić je na małe kroki i zabrać się za realizację. Jeśli na przykład chcesz zdrowiej się odżywiać to podziel swój cel na mniejsze zadania - w pierwszym tygodniu wyeliminuj produkty (lub produkt) który Ci szkodzi, lub który jest niezdrowy, w drugim tygodniu wprowadź do swojej diety więcej warzyw, staraj się nimi zastępować wyeliminowane, niezdrowe produkty, w trzecim tygodniu poćwicz regularność posiłków, i tak dalej i tak dalej. Uwierz, małymi kroczkami łatwiej osiągnąć sukces :)

Dodatkowo, naprzeciw wiosennym wyzwaniom wyszła marka Almette wprowadzając do swojej oferty nowe, wiosenne smaki - Almette z  rzodkiewkami oraz Almette ze szpinakiem i czosnkiem. W bogatej ofercie puszystych serków twarogowych nie zabraknie różnorodności. Almette to 100% naturalnych składników i 100% wyśmienitego smaku. Bez zagęstników, barwników i konserwantów! Puszyste serki dostarczają wyłącznie to co naturalne i pyszne – polskie mleko, świeże, kolorowe warzywa, bogactwo aromatycznych ziół i przypraw. W Almette rozsmakuje się cała rodzina! 


Przyznam, że kiedyś nie byłam wielką zwolenniczką tego typu produktów, ponieważ rzadko jadłam chleb i tak naprawdę nie bardzo wiedziałam do czego ich użyć. Nie zdawałam sobie sprawy, że są to bardzo wszechstronne produkty- doskonale sprawdzają się jako baza do wiosennych past kanapkowych, jako baza do wytrawnych muffinek, omletów, czy też wrapów i naleśników. 

U mnie serki sprawdziły się głównie z jednego powodu - pozwoliły przemycić więcej warzyw do mojego menu, a także umiliły codzienne przekąski - młoda kalarepa posmarowana serkiem ze szpinakiem i czosnkiem smakuje po prostu bajecznie. 


Szukając inspiracji na wiosenne potrawy, trafiłam na przepisy słynnego Davida Gaboriaud - ambasadora marki Almette. Jego pomysły to skarbnica inspiracji na zdrowe, kolorowe pyszności - musicie wypróbować :) Poniżej wybrałam dla Was 4,moim zdaniem, najsmaczniejsze przepisy Davida na wiosenne potrawy :)


 PRZEPISY DLA 2 OSÓB

Frittata z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz szynką długo dojrzewającą


Składniki:
 4 jajka ekologiczne lub jedynki,
2 łyżki serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
2 plastry szynki długo dojrzewającej (np. Serrano, parmeńska),
2 łyżki posiekanej dymki,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżeczka masła klarowanego,
sól, pieprz,

Przygotowanie:
 Do miski wbij całe jajka i roztrzep widelcem. Dopraw solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni (z metalową rączką) na maśle klarowanym smaż na średnim ogniu masę jajeczną do czasu aż wierzch zacznie się ścinać.Dodaj dwie łyżki serka Almette i ułóż plastry szynki. Wstaw patelnię do piekarnika i zapiekaj w 160 stopniach pod grillem aż góra się zetnie. Wyjmijfrittatę z piekarnika, posyp natką i  dymką. Bon appetit :)

 Angielskie scones pieczone, podane z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz jajkiem w koszulce


Składniki:
 scones:
250 g mąki pszennej typu 450,
125 ml mleka,
1 jajko + 1 żółtko do smarowania,
50 g roztopionego masła,
łyżka cukru,
szczypta soli,
1 płaska łyżka proszku do pieczenia.

dodatki:
4 pieczarki brązowe (portobello),
kilka listków szpinaku,
2 jajka,
1 łyżka octu białego.

Przygotowanie:
 Scones - w misce wymieszaj mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia. Ubij jajko z mlekiem i roztopionym masłem i wymieszaj z mąką. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie uformuj z ciasta kulki wielkości piłeczki do golfa, a następnie delikatnie je spłaszcz. Za pomocą pędzelka posmaruj je żółtkiem. Piecz w 180 stopniach przez 20-25 minut lub do momentu, kiedy będą złociste i ładnie wyrosną. Wyjmij je z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.

Pieczarki pokrój w plastry. Podsmażaj na maśle klarowanym przez kilka minut.
Wbij jajka do dwóch oddzielnych miseczek.
Nalej pół rondelka wody i doprowadź do wrzenia. Wymieszaj gotującą się wodę z łyżką octu, a następnie na małym ogniu za pomocą łyżkizrób wir. Do wiru wlej jajko. Gotuj 2 minuty. Odcedź za pomocą łyżki cedzakowej i przełóż jajko na papierowy ręcznik. Zrób kolejny wir w wodzie i powtórz czynność wlewania jajka w wir.

Scones przekrój na dwie części. Jedną posmaruj serkiem Almette. Ułóż warstwowo liście szpinaku, smażone pieczarki i ułóż delikatnie jajko w koszulce. Serwuj od razu!


Grzanka z wędzonym łososiem i serkiem Almette z rzodkiewkami


Składniki:
 4 kromki bagietki,
4 łyżki serka Almette z rzodkiewkami,
4 plastry wędzonego łososia,
kilka listków świeżej kolendry,
2 rzodkiewki,
1 cytryna.

piklowana cebula:
1 czerwona cebula,
1 łyżeczka soli,
1 łyżeczka cukru,
50 ml wody,
50 ml octu z jabłek.

Przygotowanie:
 Bagietki opiecz na grillu.
Piklowana cebula: w rondelku wymieszaj wodę z octem, cukrem, solą i doprowadź do wrzenia. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (możesz użyć mandoliny do krojenia warzyw) i przełóż do miseczki. Wlej gorącą wodę z octem i wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.

Rzodkiewka pokrój na bardzo cienkie plastry. Cytrynę pokrój na ćwiartki.

Posmaruj każdą kromkę serkiem Almette z rzodkiewkami. Ułóż warstwowo: plasterki rzodkiewki, po jednym plastrze wędzonego łososia, a na nim kilka plasterków piklowanej cebuli. Udekoruj listkami kolendry. Podaj z cytryną.


Selerowe risotto z serkiem Almette ze szpinakiem i czosnkiem oraz orzechami włoskimi


 Składniki:
 1/2 selera,
1/2 białej części pora,
1 szalotka,
80 ml białego wytrawnego wina,
4 łyżek serka Almette ze szpinakiem i czosnkiem,
20 g masła
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki orzechy włoskie prażone,
2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku,
woda lub bulion,
sól, pieprz.

Przygotowanie:

Seler obierz i pokrój w drobnej kostkę wielkości ok. 0,5 x 0,5 cm.
Por i szalotkę drobno posiekaj. Orzechy włoskie upraż na suchej patelni.

Na maśle klarowanym duś por i szalotkę przezok. 2-3 minut. Dodaj seler i duś kolejne 3 minuty.
Wlej białe wino ipoczekaj aż wyparuje. Następnie dolewaj stopniowo wodę lub bulion i gotuj aż seler będzie al dente. Na koniec dodaj masło i serek Almette i mieszaj aż się rozpuszczą. Serwuj risotto na talerzach i posyp orzechami włoskimi prażonymi oraz posiekanym szczypiorkiem.



 Zapraszam serdecznie do testowania przepisów Davida i eksperymentowania w kuchni :) 

You Might Also Like

1 komentarze

  1. Ja kocham almentte, obecne z mojej kuchni już od wielu lat. :)

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images