Bezglutenowa tarta z nektarynkami

Z okazji wtorku i pogorszenie się pogody, a także kiepskiego, nastroju zabrałam się dziś za pieczenie ciasta. Cel - zdrowe, najlepiej z owocami, w miarę szybkie i proste. Padło na tartę bezglutenową z nektarynkami oraz dżemem porzeczkowym :) Polecam tutaj użyć domowego dżemu, najlepiej niskosłodzonego, dzięki niemu tarta nabiera wyjątkowego smaku :) Musicie spróbować ;)

Bezglutenowa tarta z nektarynkami
przepis na tortownicę o średnicy 20 cm


100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
szczypta soli
łyżka ksylitolu
150 g masła lub oleju kokosowego
2 łyżki wody
+ dżem z czerwonej porzeczki (najlepiej domowy)
+ nektarynki

Mąki przesiej do miski, dodaj sól, ksylitol, masło lub olej kokosowy oraz wodę. Całość zagnieć, tak aby powstało elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 3h. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyjmij z lodówki. Połowę ciasta zetrzyj na tarce, rozprowadź je po całym spodzie tortownicy. Na ciasto  wyłóż dżem porzeczkowy, rozprowadzając go po całej powierzchni blachy. Na koniec na ciasto wyłóż pokrojone w plastry nektarynki i całość przykryj drugą częścią ciasta startego na tarce o grubych oczkach. Tartę piecz ok. 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. 
Smacznego :)



You Might Also Like

1 komentarze

  1. Super ta tarta wygląda, naprawdę ją uwielbiam. Ogólnie lubie tarty, ale ta jest nieziemsko fajna :D

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images