Ciasto a'la malinowa chmurka

Niedziela powitała nas pięknym słońcem. Na szczęście ciemne chmury poszły sobie gdzieś daleko i dziś można w końcu spędzić trochę czasu na świeżym powietrzu :) W planach na dziś trening biegowy i rolki albo rower :) Cel: spalić trochę kalorii i troszkę się opalić :) Jednak przed treningiem czeka mnie jeszcze ładowanie kalorii pysznym ciastem :) Przymierzałam się do niego już dłuższy czas, aż w końcu wczoraj udało mi się je przygotować :) Nie jest to ciasto dla osób dbających o linię ( no chyba, że na cheat meal), ale myślę, że raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi :)

Ciasto a'la malinowa chmurka
przepis na tortownicę o średnicy 20 cm


Ciasto:


300 g mąki pszennej
120 g masła
80 g cukru trzcinowego
łyżka śmietany
jajko



Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone na kawałki, śmietanę i jajko. Zagniataj do uzyskania gładkiego i sprężystego ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

Galaretka malinowa:

500 g świeżych malin
3 galaretki malinowe
3,5 szklanki wrzącej wody

Galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia, a następnie wymieszaj je z malinami. Galaretkę odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretek. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj wierzch i wstaw ponownie do lodówki. W tym czasie przygotuj krem:

Krem:

500 ml schłodzonej śmietany 36% 
250 g serka mascarpone
łyżka cukru pudru

+ gorzka czekolada 

Wszystkie składniki umieść w misie miksera (oprócz czekolady). Ubijaj, aż do otrzymania gęstego kremu. Gotowy krem wyłóż na galaretkę, wyrównaj wierzch. Na koniec posyp je startą czekoladą. Gotowe ciasto wstaw na 1 h do lodówki. Przechowuj je w chłodnym miejscu.
Smacznego ;)




You Might Also Like

2 komentarze

  1. Mmm, coś wspaniałego! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne ciasto na letnie popołudnie. Uwielbiam maliny. Na pewno wypróbuję w te wakacje.

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images