Sernik krówkowy

Brakowało mi tego spokoju, odpoczynku i wolnej chwili. Ten tydzień był wyjątkowo aktywny i zabiegany, przygotowania do kolejnego półmaratonu ruszyły pełną parą, dodatkowo korzystając z wakacji, staram się dołożyć kilka dodatkowych 
ćwiczeń na siłowni oraz dalej kontynuuję swoją przygodę z jogą. Nie sądziłam, że kiedykolwiek uda mi się do niej przekonać, a tu jednak :) Po ciężkim tygodniu czas na zasłużony odpoczynek i małą porcję słodkości ;) Zapraszam na serniczek :)

Sernik krówkowy 
przepis na tortownicę o średnicy 20 cm


100 g mąki kukurydzianej
50 g mąki ryżowej
100 g mąki jaglanej
szczypta soli
łyżka ksylitolu
150 g masła lub oleju kokosowego
2 łyżki wody

500 g twarogu śmietankowego
150 g masy krówkowej
jajko
2 łyżki skrobi z tapioki

Mąki przesiej do miski, dodaj sól, ksylitol, masło lub olej kokosowy oraz wodę. Całość zagnieć, tak aby powstało elastyczne ciasto. Następnie owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 3 h. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. 
Ciasto wyjmij z lodówki, rozwałkuj i przełóż do tortownicy, wyklejając nim całą powierzchnię. Tortownicę wstaw do piekarnika, piecz przez ok. 20 minut w 200 stopniach. W tym czasie przygotuj masę serową - Twaróg przełóż do misy blendera, dodaj masę krówkową, jajka oraz skrobię z tapioki. Całość zmiksuj dokładnie, aż powstanie jednolita masa. Na podpieczony spód wylej masę serową. Ciasto wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia. Gotowy sernik udekoruj świeżymi owocami.
Smacznego :)



You Might Also Like

0 komentarze

Flickr Images